fredag 24 februari 2017

Magnesiumbrist

Idag var jag till läkaren för att förlänga min sjukskrivning, och fick även recept på en ny medicin. Då han tror att jag har magnesiumbrist pga att min trötthet inte vill gå över, samt att jag nu känt mjölksyra i benen de senaste 2 veckorna.

Har läst på lite nu och Magnesium är en av de viktigaste mineralerna man har i sin kropp efter vatten, syre och grundläggande näringsämnen. Den är viktig för utvecklingen och mer relevant än kalcium, natrium och kalium eftersom det ansvarar för regleringen av alla tre.

Ett av de vanligaste symtomen på magnesiumbrist är att man är mycket törstig och dricka mycket vatten eller annan vätska varje dag. Detta beror på att man inte får i sig alla nödvändiga näringsämnen från maten och kroppen säger då till genom att vilja öka vätskeintaget.

Hmm....inte så konstigt då att jag varit så törstig under en längre tid, och många av de symtom som nämns här nedan har jag oxå - att jag inte har tänkt på det. Men Men...bättre sent än aldrig som sagt.

Källa: Steg För Hälsa

Att magnesiumbrist är vanligt beror mycket på att den mat vi äter är mineralfattig. En annan anledning är att vi stressar för mycket vilket får adrenalinet att flöda som gör att magnesium förbrukas snabbare. Ytterligare en orsak till att vi ofta lider brist på magnesium är att vi ofta äter en kalciumrik kost. Då högt intag av kalcium minskar magnesiumupptaget som då skapar en obalans mellan de två mineralerna.

Sömnproblem
Magnesium har en viktig roll i det centrala nervsystemet och utan tillräckligt av mineralet kan sömnproblem uppstå. Magnesium hjälper oss att slappna av, känna ro och gör att vi sover bättre. Magnesium har även en stor betydelse för REM-sömnen, vilket är det sömncykel som ger din kropp och hjärna den vila som behövs för återhämtning.

Muskelkramper
Muskelkramper är både smärtsamt och obehagligt. Muskelkramp är resultat av muskelspasmer, vilket är ofrivilliga muskelsammandragningar. Magnesium bidrar till att muskler i kroppen kan slappna av. Magnesiumbrist kan därför ligga bakom återkommande kramper.

Lättretlig, Ångest eller Depression
Magnesium är den mineral som bidrar med den mest kraftfulla avkopplingen. Om du upplever lättretlighet, ångest eller depression så kan det vara ett tecken på att det centrala nervsystemet påverkas av magnesiumbrist.

Utmattning, Trötthet, Allmän Svaghet
Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning. Med för lite magnesium i kroppen så har vi svårt att slappna av, både i musklerna och i inre delar som blodkärl och hjärta. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar, spänningar, svaghet och till sist utmattning.

Högt Blodtryck
Många människor lider av högt blodtryck trots att de äter hälsosamt. Magnesiumbrist kan vara svaret eftersom mineralet hjälper till att utvidga blodkärlen. När du inte har tillräckliga mängder magnesium i kroppen så drar blodkärlen ihop sig vilket kan leda till högt blodtryck.

Migrän
Migränpatienter har ofta påvisat en magnesiumbrist som förstärker spänningarna muskulaturen i hals, nacke och skuldror. Många som har återkommande migränattacker upplever en klar förbättring vid ökat intag av magnesium.

Stelhet och Värk
Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så är det mycket troligt att magnesiumbrist är boven. Ryggskott kan även orsakas av att spända muskler drar ben och diskar ur plats.

Sug Efter Choklad
Kakao är rik på magnesium. Om du har ett starkt begär efter just choklad så kan det vara ett tecken på magnesiumbrist.

Mensvärk
Lider du av smärtsamma kramper under mensen så kan det vara ett tecken på att det inte finns tillräckligt med magnesium i kroppen, eftersom magnesium är den mineral som får musklerna att slappna av.

Allergier
Magnesium påverkar histaminet, vilket gör att allergiska besvär kan uppstå eller förvärras vid magnesiumbrist.


I maten finns det bra halter av magnesium i bland annat gröna grönsaker, nötter, frön och råris.

Men det spekuleras i att även bra mat innehåller mindre mängder magnesium än tidigare, det kan vara ytterligare en tänkbar anledning till att vi kanske får i oss mindre än vad vi tror. Orsaken till att maten generellt skulle innehålla mindre magnesium säga vara urlakade jordar och de moderna odlingsmetoderna.

Ett rekommenderat dagsintag är 280 milligram för vuxna kvinnor och 350 milligram för män. För barn från 6 månader - 9 års ålder rekommenderas 80-200 milligram beroende på vilken ålder barnet är i. Från 10 års ålder gäller rekommendationerna för vuxna.

Om man nu vill öka intaget av Magnesium bör man inrikta dig på följande:
- Nötter
- Frön
- Baljväxter
- Fullkornsprodukter som grovt bröd och råris
- Gröna bladgrönsaker
- Fisk
- Kött

Genom att äta en banan, två mackor av fullkornsbröd med råg, 25 gram cashewnötter och 50 gram sojabönor får man i sig det rekommenderade dagsintaget för vuxna kvinnor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar